Istnieje wiele diet, które oferują szybkie efekty zrzucania wagi. Jednak wiele z nich nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem dla ludzkiego organizmu. Chcąc w miarę szybko schudnąć, należy dobrać rozsądną dietę. Do takich na pewno należy dieta kapuściana. Skuteczna utrata wagi, szybko widoczne efekty, czego oczekiwać więcej?

Czym jest dieta kapuściana?

Najważniejsza informacja to taka, że dieta kapuściana należy do tzw. diet błyskawicznych. Czyli stosowanie się do zasad tej diety, pozwala w krótkim czasie zgubić kilogramy. Podczas tygodnia przestrzegania diety, można zlecieć na wadze około 4 kg. Dlatego dieta kapuściana cieszy się powodzeniem szczególnie wśród osób, które nie mają zbyt wiele czasu, aby osiągnąć wymarzoną wagę. Jest ona również znakomitym początkiem, do efektywnego, długiego odchudzania się.

Często można spotkać jej zamienną nazwę, mianowicie dieta prezydencka. Jak głoszą plotki, w trakcie kampanii prezydenckiej, stosował ją Aleksander Kwaśniewski, który w krótkim czasie osiągnął idealną dla siebie wagę.

Jakie zalety posiada dieta kapuściana? Mianowicie jest ona niskokaloryczna. Stosowanie jej regularnie, prowadzi do oczyszczania toksyn z organizmu. Wpływa pozytywnie na ubytek nadmiaru wody w organizmie, a także pozwala uregulować metabolizm.

Po zakończeniu diety kapuścianej, pod żadnym pozorem nie wolno wracać się do starych nawyków żywieniowych. Należy racjonalnie się odżywiać, trzymają w ryzach ilość przyjmowanych dziennie kalorii.

Jak skutecznie przejść przez dietę kapuścianą?

Dieta kapuściana rozpisana jest na tydzień. Głównym składnikiem menu jest zupa kapuściana, co do której spożywania nie ma żadnych ograniczeń. W trakcie diety można spożywać również warzywa i owoce, a pod koniec tygodnia wprowadza się również ryby, ryż czy mięso, jednak w małych ilościach.

Stosując dietę kapuścianą, należy dbać o przyjmowanie określonych ilości wody, około 2 litrów dziennie. Wskazane jest także korzystanie z suplementów diety, takich jak choćby specjalne napary, herbatki, które mają działanie przeczyszczające oraz moczopędne. Takie połączenie powyższych elementów zagwarantuje spokojne przejście przez tygodniową dietę kapuścianą.

Zupa kapuściana przepis

Do przygotowania zupy kapuścianej niezbędne są:

  • główka kapusty włoskiej (maks. 1,5 kg)
  • świeże pomidory, 5 sztuk
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 cebule
  • papryka zielona oraz czerwona
  • kostka bulionu warzywnego
  • 3 litry wody

Dodatkowo potrzebne będą przyprawy takie jak: łyżeczka majeranku, kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, 2 listki laurowe i pół łyżeczki kminku.

Sposób przygotowania:

  • poszatkowaną kapustę należy wrzucić do garnka, a następnie dodać kostkę bulionową, wodę oraz przyprawy. Całość gotuje się około kwadransa na średnim ogniu
  • warzywa muszą być odpowiednio przygotowane, czyli: cebula obrana i pokrojona w piórka, seler poszatkowany, papryka bez nasion pokrojona w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuca się do gotującej kapusty. Następnie wszystko gotować na małym ogniu przez 15 minut.

7 dni diety kapuścianej – przykładowe menu

Stałe składniki menu:

  • zupa kapuściana w dowolnych ilościach
  • napoje (2 litry wody niegazowanej, kawa i herbata)

Dzień 1 – owoce np. jabłka czy arbuzy.

Dzień 2 – warzywa liściaste lub zielone, a także dwa ziemniaki w mundurkach, jako obiadokolacja.

Dzień 3 – warzywa np. marchew oraz owoce np. jabłka i arbuzy.

Dzień 4 – banany 3-4 sztuki oraz mleko odtłuszczone.

Dzień 5  – pomidory 6 sztuk oraz odtłuszczone mięso, specjalnie upieczone np. pierś z kurczaka lub indyka, około 30 dag.

Dzień 6 – warzywa zielone oraz mięso bez tłuszczu, gotowane np. kurczak lub wołowina

Dzień 7 – warzywa, soki warzywne i owocowe, a także kasza lub ryż brązowy