logo
close
dziczyzna rodzaje wartosci odzywcze wlasciwosci kalorie tabele kalorii

Ile kalorii ma Dziczyzna?

22 września 2020
simpli Komentarze: 0 Kategoria: Mięso, Tabele kalorii

Makro składniki w 100g produktu:

Białko:

22 g

Węglowodany:

0 g

Tłuszcze:

3 g

Błonnik:

0 g

Kalorie:

122 Kcal

Pochodzące z ubitej zwierzyny łownej mięso to właśnie dziczyzna. W Polsce nie jest popularna, wyliczenia wskazują, że statystycznie na jedną osobę przypada około 80 gram zjedzonego mięsa tego rodzaju. To prawie 8 razy mniej niż w Niemczech. Wpływ na niską popularność dziczyzny w naszym kraju ma przede wszystkim trudny dostęp oraz wysoka cena. Mało kto podejmuje się, przygotowania potraw z dziczyzny w domowych warunkach. Chcąc skosztować tego pysznego mięsa najlepiej udać się do restauracji. Mimo niskiego spożycia nasz kraj jest w czołówce europejskiej, gdy mowa o produkcji i eksporcie dziczyzny.

Dziczyzna – podział zwierzyny na dwie grupy

Zwierzyna gruba

Zalicza się do niej daniele, sarny, muflony, jelenie, łosie, dziki, żubry, rysie, dropie i wilki. Trzeba zwrócić uwagę na rozgraniczenie zwierzyny grubej, poprzez podział jej na zwierzynę czarną (żubry, dziki, muflony) i zwierzynę płową (pozostałe zwierzęta).

Zwierzyna drobna

Zalicza się do niej  lisy, jenoty, borsuki, wydry, cietrzewie, jarząbki, bażanty, kuropatwy, dzikie kaczki, grzywacze, kwiczoły, paszkoty, kuny leśne, tchórze, wiewiórki, czaple siwe, słonki, derkacze, zające szaraki, króliki, głuszce i pozostałe, które nie są zaliczane do zwierzyny grubej.

Dziczyzna – wartości odżywcze

Charakteryzując dziczyznę, zwraca się uwagę na niską zawartość tłuszczu, dużą obecność witaminy, bogactwo aminokwasów egzogennych, a także specyficzny, ale interesujący smak. Mięso  to może zawierać nawet cztery razy więcej związków mineralnych i witamin niż ma to miejsce u zwierząt hodowlanych. Jest to wynikiem dostępu zwierzyny łownej do różnorodnego pożywienia.

TABELA: dziczyzna – wartości odżywcze i kalorie

PRODUKT (100 g) ENERGIA (kcal) BIAŁKO (g) WĘGLOWODANY (g) TŁUSZCZE (g)
Antylopa 114 22 0 2
Antylopa pieczona 150 29 0 2,7
Bawół domowy 99 20 0 1.4
Bawół domowy pieczony 131 27 0 1,8
Bizon 223 19 0 16
Bizon, mięso chude 109 22 0 1,8
Bizon, mięso chude po upieczeniu 143 28 0 2,5
Bizon, mięso chude, polędwiczka 109 22 0 1,8
Bizon, mięso chude, łopatka 109 21 0 2,1
Bóbr 146 24 0 4,9
Bóbr pieczony 212 35 0 7
Jeleń 120 23 0 2,5
Jeleń pieczony 158 30 0 3,4
Knur 122 22 0 3,3
Knur pieczony 160 28 0 5
Koza pieczona 143 27 0 3
Królik duszony 173 33 0 4
Niedźwiedź 161 20 0 8,4
Niedźwiedź duszony na wolnym ogniu 259 32 0 13
Łoś pieczony 146 30 0 1,9

Komentarze

Komentarz

Komentując, akceptujesz Politykę prywatności