logo
close
Konina rodzaje wartosci odzywcze wlasciwosci kalorie tabele kalorii

Ile kalorii ma Konina?

29 sierpnia 2018
simpli Komentarze: 0 Kategoria: Mięso, Tabele kalorii

Makro składniki w 100g produktu:

Białko:

21 g

Węglowodany:

0 g

Tłuszcze:

5 g

Błonnik:

0 g

Kalorie:

133 Kcal

Konina to nic innego jak mięso z konia. Cechy charakterystyczne tego mięsa to niska zawartość tłuszczu oraz wysoki poziom białka. Świeża konina jest dość twarda i ma wyrazisty, czerwony kolor. Minusem koniny jest duża zawartość wody (w porównaniu z innymi rodzajami mięs). Mięso to jest dość podobne do wołowiny. Jednak w odróżnieniu od mięsa wołowego, ma drobne włókna mięśniowe i delikatną strukturę. 

Podczas przyrządzania koniny należy zwrócić uwagę na twardość. Z tego względu przed obróbką termiczną powinno zostać odpowiednio zamarynowane. Jak prawidłowo marynuje się koninę? Musi zostać pokrojona na plastry, które następnie zanurza się w specjalnie przygotowanym roztworze, na czas od 4 do 12 godzin. Roztwór na marynatę to: jedna część octu i trzy części wody. Oczywiście warto doprawić ocet np. pieprzem lub czosnkiem. Dopiero po dobrze przeprowadzonym marynowaniu, konina staje się miękka. Najlepiej jest przygotować z koniny prawie surowy i krwisty stek lub zdecydować się na długie duszenie mięsa. Konina jest doskonałym produktem na przygotowanie carpaccio czy tatara.

Konina w Polsce nie jest popularna. Wynika to z faktu, że brak tradycji związanych ze spożywanie dań przygotowanych z koniny. Również istotnym elementem jest emocjonalne podejście do koni. Mimo małej popularności koniny, jej produkcja w Polsce jest dość wysoka. Z całej produkcji koniny w krajach Unii Europejskiej, około 30% realizowane jest w naszym kraju.

Na świecie najwięcej koniny produkuje się w takich krajach jak Chiny, Włochy, Meksyk, Kazachstan, Mongolia czy Argentyna.

Konina – wartości odżywcze

Konina jest mięsem o niskiej kaloryczności oraz nie posiada zbyt wiele tłuszczu. Znajdziemy w nim sporo białka, którego zawartość waha się w okolicach 20%. Najbardziej wartościowe jest mięso źrebiąt. Z wiekiem, im koń jest starszy, wartość białka się zmniejsza, natomiast zwiększa się udział tłuszczu oraz składników mineralnych. W koninie występują sole mineralne, takie jak żelazo, fosfor i wapń. Dodatkowo jest bogate w witaminy B1, B2 i PP. Niska kaloryczność koniny wynika z niskiej zawartości tłuszczu śródmięśniowego.

TABELA: konina – wartości odżywcze i kalorie

PRODUKT (100 g) ENERGIA (kcal) BIAŁKO (g) WĘGLOWODANY (g) TŁUSZCZE (g)
Konina, mięso bez kości 129 21.5 0 2.5

Komentarze

Komentarz

Komentując, akceptujesz Politykę prywatności