logo
close
ile kalorii ma maka ryzowa wartosci odzywcze wlasciwosci rodzaje tabele kalorii (3)

Mąka

Mąka jest produktem, który powstaje w wyniku rozdrobnienia ziaren zbóż. Do jej przygotowania można użyć również migdałów czy kokosów, odpowiednio oczywiście je rozdrabniając. Mąka ma najróżniejsze przeznaczenie, jest stale obecna w domowej kuchni, wykorzystuje się ją w produkcji piekarniczej, czy też jako element zwierzęcych pasz.

Jaki jest skład mąki? Co w niej znajdziemy?

Skład mąki może być najróżniejszy, w zależności od tego, z jakiego rodzaju ziaren została pozyskana. Przykładowo mąka razowa jest niezwykle zbliżona do czystego ziarna, z którego została wyprodukowana. Znaleźć w niej można znacznie więcej białka, witamin, składników mineralnych, niż np. w mąkach typowo białych. Sam proces produkcyjny mąki przyczynia się do finalnej wartości odżywczej. Dokładne oczyszczenie ziarna z łupin powoduje, że mąka posiadać będzie dużo skrobi, ale równocześnie utracone zostaną pozostałe składniki. Tym sposobem będzie uboga w witaminy, białko czy składniki mineralne.

Mąka ciemniejsza jest zdecydowanie zdrowsza od tej stricte białej. Mówiąc o mące, nie można zapominać o jej kaloryczności. Standardowo 100 g produktu to około 350 kcal. Jednak w trakcie obróbki, gotowania ubywa jej kalorii. Co dokładnie znajdziemy w większości mąk?

Podstawą każdej mąki są węglowodany, przeważające pod postacią skrobi. Przyjmuje się, że jest ich aż około 70%. Następny element składowy mąki to białka, których jest średnio około 8-12%. Warto wiedzieć, że nie występuje one w każdym typie mąki. Białko w mące jest niepełnowartościowe. Naturalnie w mące występują witaminy, a tych z grupy B jest najwięcej. Mąka to również różnego rodzaju składniki mineralne, takie jak choćby magnez, wapń czy żelazo. W zależności od procentowego przemiału ziarna, w mące znaleźć można również błonnik.

Podział mąki z uwagi na różne kryteria

Mąka można podzielić na różne sposoby. Jednym z nich jest podział z uwagi na zastosowanie. Czyli mowa o produktach do użytku domowego, przetwórstwa przemysłowego, a także jako element zwierzęcych pasz. Standardowo w domach używa się mąk pszennych i żytnich. Podobnie jest w produkcji piekarskiej, cukierniczej, gdzie również tego typu mąki są stosowane. Innego rodzaju mąki mogą być stosowane do produkcji makaronów, a zupełnie inną kategorię stanowią mąki, które używa się jako składniki paszy zwierzęcej.

Kolejny podział mąki wynika z jej popiołowość. Mowa o zawartości popiołu, wyrażonym w gramach na 100 kg uzyskanego produktu. Oznaczenie mąka typ 550 oznacza, że na 100 kg mąki, znajduje się w niej 550 g popiołu. Im wyższy poziom popiołowości, tym pewność, że mąka będzie bogatsza w składniki różnego rodzaju.