logo
close
ile kalorii maja Orzechy nerkowca wartosci odzywcze skladniki katalog zywnosci

Orzechy

Orzechy jeszcze jakiś czas temu uważane były za tuczące. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że wiele osób postrzega je, jako niezwykle kaloryczne przekąski, których lepiej nie tykać. Jest to oczywiście prawda ;) Jednak, kiedy niektórzy z nas mają nawyk sięgania po przekąski, takie jak cukierki, chipsy, czekolada. Zdecydowanie lepsze dla organizmu, zdrowia, jest zastąpienie wyżej wymienionych przekąsek, właśnie orzechami.

Dlaczego orzechy nadają się jako przekąska?

Wystarczy rzut oka na wartości odżywcze, jakie posiadają. Mowa tutaj o dużej zawartości minerałów, witamin oraz oczywiście istotnych z punktu widzenia zdrowia, składników odżywczych. Warto wymienić błonnik pokarmowy, białka, antyoksydanty, czy też nienasycone kwasy tłuszczowe. Tak bogaty skład sprawia, że pozwalają zapobiegać udarom, chorobom serca, w sposób prawidłowy regulują poziom cukru we krwi.

Codzienna porcja orzechów to doskonała dawka energii dla organizmu. Osoby pracujące umysłowo, cierpiące na chroniczne zmęczenie, zauważą poprawę, kiedy tylko zaczną sięgać właśnie po orzechy. Wpłyną one znakomicie na pracę mózgu, czego przełożeniem będzie lepsza koncentracja, łatwiejszy proces uczenia się, wykonywania zawodowych obowiązków. Orzechy to zatem niezwykle zdrowy pokarm, do tego pożywny, który powinien się znaleźć w każdym racjonalnym menu.

Rodzaje orzechów. Czym się różnią, jakie mają właściwości?

Najprostsza definicja orzecha mówi o owocach lub nasionach, których budowa jest następująca: z zewnątrz posiadają kruchą lub twardą skorupę (łupinę – w zależności od gatunku), pod którą znajduje się jadalne jądro. Przez lata najpopularniejszymi orzechami dostępnymi w sklepach były dwa rodzaje: laskowe i włoskie.

Te czasy jednak już minęły i dziś nie ma problemów z zakupem najróżniejszych gatunków orzechów. Właśnie owa różnorodność powoduje, że każdy rodzaj, gatunek orzecha, składa się z różnych zawartości składników odżywczych, a także mają inny smak.