logo
close
ile kalori ma Ryż czerwony wartości odżywcze kalorie właściwości tabele kalorii

Ryż

Podstawą w naszej polskiej kuchni są ziemniaki. Jednak coraz częściej, świadomiej poszukuje się skutecznych alternatyw dla nich. Jednym z ciekawszych zamienników jest ryż, który coraz śmielej radzi sobie nie tylko w Polsce, ale w całej europejskiej kuchni. Dzieje się tak nie bez przyczyny, a wpływ na to ma wiele czynników.

Ryż, niezwykle popularny w Azji, będący podstawowym składnikiem w kuchni, to rodzaj zboża, które najlepsza warunki do uprawy osiąga w klimacie ciepłym i gorącym. Produkt, który stosujemy w naszych kuchniach, pochodzi z tradycyjnych ziaren ryżu siewnego.

W Europie, na dobrą sprawę zaczął zdobywać popularność dopiero w XIV wieku, kiedy to do Włoch sprowadzili go Hiszpanie. Nie oznacza to, że wcześniej nie spotykano na Starym Kontynencie ryżu i potraw z nim w roli głównej. Wszak już Aleksander Wielki, po licznych podbojach międzykontynentalnych, przywiózł do Europy znaczne ilości ryżu.

Rodzaje ryżu

Ryż można podzielić z uwagi na różne kryteria. Najczęściej stosowany podział to ten ze względu na oznaczenia koloru oraz długość-kształt.

Ryż biały, czyli obecnie najpopularniejszy, najchętniej wykorzystywany w kuchni. Wadą tego ryżu jest ubogość w wartości odżywcze, co wynika z procesu jego produkcji.
Ryż brązowy, taki z którego ziaren usuwa się plewy i nic więcej. Dzięki temu zachowuje wiele składników odżywczych.
Ryż czerwony, niezwykle bogaty w witaminy z grupy B oraz żelazo i sole mineralne. Niezwykle popularny w Tajlandii i na Filipinach.
Ryż złoty, czyli zmodyfikowany genetycznie. Jest on niezwykle bogaty w prowitaminę A.
Ryż czarny, dość podobny do ryżu brązowego, z tą różnicą, że posiada duże ilości witaminy E.

Dzieląc ryż ze względu na długość-kształt, mamy krótkoziarnisty (ziarna długość ok. 5 mm. Idealny do risotto czy sushi), średnioziarnisty (ziarna o długości ok. 6 mm, idealny do deserów) oraz długoziarnisty (ziarna o długości ok. 7 mm. Ten właśnie rodzaj ryżu jest najpopularniejszy w Polsce).

Dlaczego warto jeść ryż

Ryż jest doskonały pod wieloma względami. Jedząc go regularnie, będziemy pozytywnie wpływać na swój organizm. Jakie zalety posiada ryż? Jakie ma wartości odżywcze?

Przede wszystkim w ryżu znajdziemy witaminy B i E. Te z grupy B doskonale wpływają na prawidłowe funkcjonowanie np. układu nerwowego. Witaminy z grupy E chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Ryż jest niezwykle bogaty w błonnik, co przekłada się na ułatwienie procesów trawiennych.

Sięgając po ryż, trzeba wiedzieć również o bogactwie składników mineralnych. Potas, magnez, cynk czy żelazo wspierają wiele procesów, zachodzących w organizmie. Mowa między innymi o regulacji ciśnienia krwi czy wzmocnieniu odporności.

Ryż jest również lekkostrawny, co znacznie ułatwia funkcjonowanie organizmu, który ma problemy np. z podrażnionymi jelitami.

Kiedy nie należy sięgać po ryż?

Są sytuacje, że spożycie ryżu nie jest wskazane. Wynika to z faktu, że w przeciwieństwie do innych zbóż, ma duża zdolność do akumulacji związków rtęci i arsenu. Dlatego kobiety w ciąży, dzieci do lat 5 powinny ograniczyć jego spożycie, do porcji tygodniowo.

Wszyscy ci, którzy mają problemy z żołądkiem, nie powinny spożywać ryżu pełnoziarnistego, który zawiera duże ilości błonnika. Natomiast wszyscy z cukrzycą typu 2 powinni zrezygnować z ryżu białego, gdyż ma on wysoki indeks glikemiczny.