logo
close
ile kalorii ma RZEŻUCHA owoce warzywa baza produktów spozywczych blog odchudzanie

Rzeżucha

4 stycznia 2019
simpli Komentarze: 0 Kategoria: Warzywa

Krótki okres wegetacji, niewielkie rozmiary, delikatne liście, ale możliwość rozwoju prawie na każdej glebie. To znaki rozpoznawcze rzeżuchy. Pochodzi ona z Europy i należy do kategorii roślin gorczycznych. Często uprawiana w domach, ale również spotykana na dziko, rosnąca bez pomocy ludzi.

Różnią się one smakiem, te rosnące dziko mają znacznie ostrzejszy smak. Dodatkowo dziko rosnąca rzeżucha posiada w swoim składzie znacznie więcej witaminy C. Najczęściej używana jest jako dodatek do sałatek. Jeżeli chcemy jak najlepszą rzeżuchę, to sprawdzajmy stan ich gałązek. Powinny być one niezwiędnięte.

Komentarze

Komentarz

Komentując, akceptujesz Politykę prywatności