• Zdrowe jedzenie

Post

Banan
B

Banan to owoc, którego historia liczy sobie kilka tysięcy lat. Przyjmuje się, że już około 7000 lat temu uprawiano je w Malezji. W późniejszych latach „ruszyły” w wędrówkę do Indii oraz Afryki, gdzie do dziś ich uprawa cieszy się popularnością. Duże pola uprawne bananów spotkać można również w Ameryce Południowej. Banan ma to do siebie, że jest zbierany, zanim dojrzeje.

Tylko w ten sposób można mieć pewność, że dotrze np. do Europy i nie będzie przejrzały. To bardzo istotne, gdyż przejrzałe banany tracą wiele wartości odżywczych, a ich smak pozostawia wtedy wiele do życzenia.

Mimo iż świeże banany są przepyszne, to należy uważać z ich częstym jedzeniem. Jak na owoc, średni banana zawiera około 110-120 kcal i jest to trzy razy więcej kalorii, niż ma grejpfrut. Tym sposobem nadmierne spożywanie bananów będzie tuczące.

Ile kalorii ma banan?

Waga100 g
Białka1 g
Węglowodany22 g
Tłuszcze0 g
Błonnik3 g
Kalorie 89kcal

Wartości odżywcze banana:

Składniki odżywcze:


Wśród wartości odżywczych bananów należy wymienić koniecznie zawartość witamin A, C, E, K oraz tych z grupy B. W bananach znajdziemy również składniki mineralne jak potas, magnez czy wapń oraz fosfór. Nie zapominajmy także o błonniku.

Witaminy (mg/100 gram banana):


  • B1: 0,044 mg.
  • B2: 0,057 mg.
  • B6: 0,37.
  • C: 12 mg.
  • E: 0,45.
  • Karoten: 0,04 mg

Minerały (mg/100 gram banana):


  • Sód: 1,0.
  • Potas: 390,0.
  • Magnez: 36,0.
  • Wapń 8,7.
  • Fosfor: 28,0
    Żelazo: 0,55.
  • Jod: –

Powrót

Podobne

O zdrowie zadbaj

Poprzedni artykułBakłażan

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Może Ci Się SpodobaćPOLECANE
Specjalnie dla Ciebie